Harta politicii, o alta perspectiva.

Chiar daca la urmatoarele alegeri ar trebui sa nu se mai voteze partidul ci catindatul (stim bine ca nu o sa fie tocmai asa), am considerat util sa prelucrez informatiile colectate de VIVI urmarind modul in care prezenta la vot si luarile de cuvant ale deputatilor caracterizeaza partidul din care acestia fac parte.

 Pentru aceasta am codificat valorile celor doua caracteristici dupa cum urmeaza. In functie de prezenta la vot, am clasificat in categoria chiulangiu deputatii cu prezenta < 50%, in categoria trece clasa deputatii cu prezenta >=50% dar <80% si in categoria constiincios deputatii cu prezenta>=80%. In functie de nr de minute in care a luat cuvantul, am clasificat in categoria taciturn deputatii cu cuvantari<10 min, in categoria trece clasa deputatii cu cuvantari >=10 min dar <90 min si in categoria orator deputatii cu cuvantari>=90 min.

 Identificarea relatiei dintre partide si prezenta la vot/luari de cuvant am realizat-o prin intermediul unor analize de corespondenta efectuate in SPSS. Au rezultat urmatoarele 2 harti.

prezentza-vot_for-publish

luari-cuvant_for-publish

Pentru interpretarea relatiei dintre un partid si o categorie, se traseaza dreptele care unesc punctele corespunzatoare cu originea graficului. Cu cat unghiul format de cele 2 drepte este mai ascutit cu atat atributul respectiv caracterizeaza intr-o mai mare masura partidul. In general, partidele aflate in acelasi cadran au profile asemanatoare.

 In ceea ce priveste prezenta la vot, PRM, PC si Independentii sunt partidele care se asociaza cel mai mult categoriei chiulangiu. Pe de alta parte, PNL si UDMR sunt cele mai apropiate categoriei constiincios.

In ceea ce priveste luarile de cuvant din nou PRM si intr-o oarecare masura PC sunt partidele asociate categoriei orator. Pe de alta parte PSD si PNL sunt cele mai apropiate categoriei taciturn.

P.S. Pentru cei interesati de replicarea analizei, am salvat baza de date in format.sav.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s